‘Yoga geeft mij kracht en veerkracht’

 Op deze pagina lees je over mijn ervaringen, over hoe yoga me inspireert, wat ik tegenkom in mijn practice en in mezelf.

 

Ik ben er nog stil van  

De Vipassana retraite bracht me naar stilte, 14 dagen niet praten en zonder communicatie met de buitenwereld. Stilte, dat dacht ik te gaan ervaren. Niets was minder waar. Hoe stiller het werd, hoe luider de schreeuw van mijn lichaam en mijn gedachten.

“Hoe was je vakantie?” is een vraag die me nu regelmatig gesteld wordt. Nou… het voelde niet als vakantie. Het was een confrontatie met gedachten en gedachtenpatronen. Confrontatie met mijn drang naar resultaat, onrust en ongeduld, de behoefte aan begrijpen. Confrontatie met ongemak.

Het ongemak bleek mijn grootste leraar te zijn. Hoe meer weerstand ik had tegen het ongemak, hoe erger het werd. Het werd heel helder dat fysieke pijn los staat van de mind die allerlei verhalen produceert die je pas doorziet wanneer je bewust bent van de gedachten. Zonder het entertainment van de mind is fysiek ongemak alleen maar een sensatie.  

Begrippen die vaak in yoga benoemd worden, zoals Annicha en gelijkmoedigheid, zijn voor mij dieper gaan resoneren. Annicha, alles verandert voortdurend, niets blijft hetzelfde. De woorden ‘ook dit gaat voorbij’ hebben me door moeilijke momenten heen geholpen.

Het beoefenen van gelijkmoedigheid, niet weg willen van het ongemak en niet hechten aan wat fijn is, geeft rust. De weerstand tegen het ongemak kost enorm veel energie. Niet hechten aan wat fijn is geeft een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. 

Toen ik het meditatiecentrum uit liep en aan de reis naar huis begon had ik pas in de gaten hoeveel rust en vertraging er was ontstaan.

Thuiskomen was heel fijn, ik voel me nu nog steeds energiek en rustig. Een Inner Adventure waarvan ik trots ben dat ik het heb afgemaakt, waar ik veel van heb geleerd wat ik meteen in praktijk kan brengen. 

Een aanrader voor iedereen!

K

Over een Inner Adventure naar de stilte 

Morgen vertrek ik op een voor mij helemaal nieuw Inner Adventure: Vipassana meditatie.

Ik ga voor 14 dagen de stilte in. Medatie, niet praten, niet lezen of schrijven, geen muziek en geen luxe.

Nu krijg ik regelmatig de vraag waarom ik er voor kies zo lang de stilte in te gaan. Een mooi moment om daar wat over te delen.

Het Boeddhisme heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van Yoga. Als je mijn lessen volgt of hebt gevolgd dan heb je regelmatig gehoord over de Yamas en de Niyamas, de richtlijnen voor het omgaan met de wereld om je heen en met je binnenwereld. Deze komen voor een groot deel overeen met het 8-voudige pad in het Boeddhisme.

Mijn interesse in de yogafilosofie en de mogelijkheid daar verder in te verdiepen geven mij reden om er voor te gaan. Al tijdens mijn eerste yoga opleiding in heb ik gezegd dat ik een keer Vipassana wil ervaren.

Een quote van Eckhart Tolle:

‘If not now, when?’

Wanneer is het juiste moment voor Vipassana? Er is altijd een reden te verzinnen om niet te gaan. Afgelopen zomer werd het voor mij duidelijk dat het nu de juiste stap is. Nu heb ik de tijd en de ruimte om te gaan, als ik het nu niet doe ga ik waarschijnlijk nooit. Dat gevoel heeft ervoor gezorgd dat ik de stap heb gezet. 

Het voelt als een experiment, een onderzoek naar wat er gebeurt in mij als het stil is. Wat gebeurt er in mijn gedachten, mijn emoties, hoe kijk ik naar mezelf, mijn leven en mijn relaties? Wat gaat het effect zijn op mijn gezondheid, fysiek en mentaal? Ook interressant; gaat het mijn yoga practice verdiepen? Ik probeer er zo open mogelijk in te stappen en het proces te vertrouwen. In vertrouwen dat de moeilijke momenten ook weer voorbij zullen gaan. 

Over ruim 2 weken laat ik weer van me horen.

K
Yoga Boekel | Yogastudio Inner Adventures

Herfst

Mijn lessen staan deze week in het thema van de overgang naar de herfst.

De tijd van het jaar om naar binnen te keren. Oogsten wat we in het voorjaar hebben gezaaid, wat we in de zomer hebben laten groeien en bloeien. Nu is het tijd om de vruchten te plukken.

Tijd voor reflectie.

Waar kijk je op terug?
Waar ben je trots op?
Waar ben je tevreden over?
Wat wil je het liefst afsluiten en achter je laten?

Door de balans op te maken, los te laten en op te ruimen maak je ruimte om te voelen wat je nu mag verwelkomen.

Koester de warmte die de zon nog geeft terwijl de lucht al koeler wordt.
Geniet van de prachtige kleuren die de natuur ons geeft zien in de herfst.
Kijk naar de sterren op een donkere heldere avond en zie de lichtpuntjes en de oneindigheid van mogelijkheden.
Kijk naar binnen, waar sta je op dit moment van overgang naar een nieuwe periode.

Wat als alles mogelijk is… wat zou je dan echt willen voor jezelf, voor een ander?

Blijf verbinden met jezelf, yoga is de weg!

K

Focus op wat wél kan

Hoe één yogales mijn dag veranderde.
Vorige week was ik in Amsterdam. Ik had plannen om lekker veel yogalessen te volgen, me te laten verrassen en inspireren.
Mijn plannen konden echter niet doorgaan. Ik had een misstap gemaakt op een scheve stoeptegel en was gevallen, mijn enkel omgeslagen en mijn knie kapot. Ik had pijn, in mijn enkel en knie maar ook in mijn nek. Verdrietig voelde ik me, en alleen in de grote stad. Ik baalde van de reactie van mijn lichaam op de val, de pijn, de beperking in mijn bewegingsvrijheid. Ik was teleurgesteld dat ik niet naar yoga kon. Eigenlijk wilde ik naar huis, maar had afgesproken nog een dag langer in de stad te blijven.
Ik stelde mezelf de vraag ‘wat heb ik nu nodig? In de stilte die ik liet vallen kwam het antwoord: naar De Nieuwe Yogaschool. Ook al zou ik alleen maar op de mat liggen, bewust ademen en in de energie van de yogaschool zijn zou ik me al beter voelen dan ik me op dat moment voelde. Ik boekte de Flow4all les, nam de tram naar de school en zo stapte ik met een voorzichtige stap op de mat. Ik liet me meevoeren, meditatie, concentratie, focus op mijn ademhaling. In het ritme van de ademhaling voorzichtig bewegen, voelen wat op dat moment voor mijn lichaam wél mogelijk was. Door langzaam op te warmen kon ik voor een groot gedeelte de les gewoon meedoen. Ik voelde nog steeds de pijn, maar die voelde ik ook als ik op de bank lag. Met aandacht bewegen, de Warriors aanpassen, wat minder fanatiek, een balanshouding op mijn linkervoet overslaan, rustig en diep ademen en mijn lichaam voelen en openen. het was heerlijk om mijn lichaam weer op een fijne manier te voelen, de adem en de energie weer te voelen stromen. Met een geblesseerde enkel en knie kan je best in de hoofdstand staan!

Voldaan en tevreden liep ik de school weer uit, met een grote glimlach zat ik in de tram en liet me door de stad rijden. Hoe mijn gedachten over mijn blessure, mijn lichaam en mijn mogelijkheden me weer te pakken hadden genomen, en hoe ik zelf weer de regie had genomen over hoe ik me voel! Dat is wat yoga voor mij betekent!

K
Yoga Uden | Yogastudio Inner Adventures

Wat ik graag lees

Mijn favoriete schrijver is Haruki Murakami. Deze Japanse schrijver schept met zijn uitzonderlijke schrijfstijl een bijzondere sfeer. Balancerend tussen werkelijkheid en fantasie omschrijft hij dagelijkse handelingen in detail. Ik houd van zijn verhalen, zijn werelden waarin de meest uiteenlopende verrassende dingen gebeuren.

Naast romans lees ik uiteraard regelmatig studieboeken. Boeken over de yogafilosofie. De Bhagavad Ghita, Een nieuwe aarde en De kracht van het nu van Eckhart Tolle, de Yoga Sutra’s van Patanjali. Op dit moment lees ik “Autobiografie van een yogi’.

Los van het lezen vind ik het ook heerlijk om zelf te schrijven. Reflecterend schrijven om dingen die ik meemaak te verwerken. Ook schrijf ik al mijn plannen en ideeën op zodat ik ze niet vergeet. 

K
Yoga Boekel | Yogastudio Inner Adventures

Angst overwinnen en springen

Het avontuur aangaan terwijl ik het eigenlijk niet durf(de).

Ik durfde niet, was best vaak bank voor onbekende dingen. Dingen waarbij ik de touwtjes niet zelf in handen had vond ik vreselijk. Ik wilde meer durven en ook durven vertrouwen.

Ballonvaart. Samen met mijn lieve mam, zussen en mijn nichtjes hadden we een prachtige vlucht over de stad waar ik ben opgegroeid. Het was een prachtige avond en best een beetje spannend, maar vooral erg leuk en gezellig.

Parapente in Turkije tijdens een detox week. Ik ben nog steeds verbaasd over hoeveel energie ik heb als ik een week alleen maar heel voedzame sappen drink. Door de detox had ik al van alles in mezelf overwonnen op gebied van sporten en sappen (niet eten).
Het voelde heel onnatuurlijk om van een berg af te rennen. De parachute pakte al heel snel de wind en na een paar stappen vlogen we al door de lucht met een adembenemend uitzicht over de zee en de bergen. De busrit naar boven was het meest spannend van het hele avontuur.

Bungee.. ik heb altijd gezegd ‘Waarom zou je dat willen doen?’. Ik vond het super eng alleen al om naar te kijken en juist daarom wilde ik het toch doen. Op het moment dat ik voor grote verandering stond, ik had mijn baan opgezegd zonder te weten wat daarna zou komen. Met knikkende knieën stond ik op het platform en ik sprong. Toen ik weer boven op de brug stond zei ik: “Als ik ooit weer ergens bang voor ben, herinner mij aan dit moment.”

K

Inner Adventures on tour

Nu ik een paar dagen in Amsterdam ben neem ik de kans om yogalessen te volgen in andere studio’s. Waar ik normaal de neiging heb om terug te gaan naar mijn oude vertrouwde Nieuwe Yogaschool, koos ik dit keer voor een nieuwe ervaring.
Ik startte met een heerlijke Vinyasa Flow les bij Svaha. Een unieke ervaring! Een andere studio en een voor mij vreemde docent voelt in het begin wat onwennig. Dat ongemak helpt me om te blijven leren, aanwezig zijn en te voelen. In deze les heb ik opnieuw mijn grenzen opgezocht en vooral ook heel hard gelachen. 
Een paar dagen later ging ik terug naar een favoriete plek: de Yogatempel in Haarlem.
2 yogalessen achter elkaar te veel?
Zonder de gedachte dat 2 lessen achter elkaar te veel is kan dat gewoon!
K
Yoga Uden | Yogastudio Inner Adventures

Om me heen kijken

Een van de dingen die me echt goed doen is om me heen kijken.
Ik kan zo bezig zijn met iets of in gedachten verzonken zijn dat ik geen aandacht heb voor wat er om me heen gebeurt.
Tijdens mijn wandelingen neem ik bewust de tijd om met aandacht rond te kijken. Letterlijk mijn blik verruimen en me te laten verwonderen door al het moois wat er te zien is. Ik ben heel veel tijd in de bossen en vind het heerlijk om de natuur te observeren, een klein roodborstje dat brutaal voor me komt zitten, de eekhoorns die elkaar achterna zitten, de roofvogel zie cirkelend hoog in de lucht zweeft. En als het dan donker is dan vind ik het heerlijk naar de sterren te kijken. Het observeren in de natuur brengt me direct naar dit moment, dit moment waar het stil is. 
Nu ik dit schrijf kijk ik even weg van mijn scherm en kijk in naar de bomen in de verte, zie hoe de wind met de bladeren speelt.
Het maakt me bewust, helpt me om minder te denken en het levert ook mooie plaatjes op.

K
Yoga Boekel | Yogastudio Inner Adventures

Mijn yogamat gaat mee

Wanneer ik op vakantie ga of om een andere reden wat langer niet thuis ben dan zorg ik altijd dat er een plekje in mijn bagage is voor mijn yogamat. De mat herinnert mij aan mijn yoga practice en zorgt dat ik in beweging blijf. Je sleept niet voor niets 4 kilo extra in je koffer mee.

Door op de mat te stappen, zeker in verre vreemde landen, voel ik me meer thuis. Zo nam ik afgelopen jaar mijn mat mee op safari in Namibie en Botswana. We sliepen op het dak van de safari auto op een dun matrasje. Door elke ochtend minstens een half uurtje eerder op te staan en te bewegen, te voelen wat mijn lijf op dat moment nodig had bleef ik me krachtig en soepel voelen.

Ook ligt er in de zomermaanden altijd een mat in mijn auto zodat ik overal en altijd op de mat kan stappen, al is het maar voor een paar zonnegroeten of een of twee diepe Yin stretches.

K

Mijn wereld op zijn kop

Over mogelijkheden zien, misschien heel even twijfelen en dan de stap wagen. 
Gisteren stond ik op mijn mat in een Ashtanga les. Ja, ook ik volg yogalessen omdat ik het heel belangrijk vind om mezelf te blijven uitdagen in mijn practice en stappen te zetten in mijn persoonlijke ontwikkeling. Aan het einde van een Ashtanga les komen altijd de omgekeerde houdingen. Een kaars die altijd nog lastig voor mij is onderzoek ik, probeer ik uit maar voelt nog heel onveilig. Het wiel dat nu bijna als vanzelf gaat en een heerlijke opening geeft. Het wiel waarmee ik mezelf al heb overtroffen in het doen van iets wat ik dacht niet te kunnen. En gisteren de hoofdstand! De hoofdstand die ik in gedachten als onmogelijk had bestempeld voor mij, voor mijn lichaam. 
Al een tijdje werk ik aan het versterken van de basis in die houding, mijn armen stevig in de mat, gewicht goed verdeeld en zeker niet te veel gewicht op mijn meest kwetsbare plek, mijn nek. Tot nu toe was het voor mij voldoende om in de richting van de houding te bewegen en dan de veilige weg te kiezen, terug naar childspose. Gisteren gebeurde er echter wat anders. Ik zei ‘dit kan ik niet maar ik kijk wel hoe ver ik kom’. Ik plaatste mijn onderarmen op de mat, mijn hoofd tussen mijn handen en liep met mijn voeten in de richting van mijn hoofd. Toen ik heel dicht bij was en op mijn tenen ging staan voelde ik opeens dat het van daar uit misschien wel mogelijk zou zijn om in elk geval  één been op te strekken. 
Eerlijk gezegd schrok ik zelf een beetje van de gedachte waardoor ik de veilige plek op de mat weer opzocht. Daar realiseerde ik me dat het gevoel van mogelijkheid een kans was, de beste uitnodiging om het nog eens te proberen. Ik wist dat dit het moment was waarop het zou kunnen gebeuren. Ik begon opnieuw, armen sterk, hoofd goed in positie, op mn tenen en met een klein beetje ondersteuning allebei mijn benen recht omhoog. En daar stond ik dan, mijn wereld op zijn kop!
Ik vertel dit niet omdat ik zo trots ben op dat het me is gelukt. Yoga gaat niet over prestaties,  en al helemaal niet over opscheppen en ‘kijk eens wat ik kan’.
Ik vertel dit ook niet omdat ik je wil uitdagen een hoofdstand te gaan uitproberen. Mocht je dat wel willen proberen doe het dan veilig! Laat het mij weten als je het wil proberen in de les, dan bouwen we het samen op.
Ik vertel dit omdat het bewijst dat gedachten heel veel invloed hebben op wat we doen en niet doen. Die gedachten hebben het lang niet altijd bij het juiste eind! In mijn geval had mijn gedachte dat ik dit niet zou kunnen een beperkende invloed. Dat ene korte moment, het gevoel van mogelijkheid was meer waar dan de gedachte die ik al een hele lange tijd geloof. 
Hoe is het met jouw gedachten? Geloof je alles wat er langs komt in je hoofd? Hoe bewust ben je van je intuitie? Zie jij mogelijkheden?
K
Yoga Boekel | Yogastudio Inner Adventures

Morgen begint de lente

‘s Morgens is het al weer wat vroeger licht. Als ik de zon zie schijnen en ik de vogeltjes hoor fluiten spring ik ook fluitend uit mijn bed, met zin in de nieuwe dag!

Wanneer ik buiten wandel voel ik de energie van de natuur, die bubbelende veelbelovende energie van creatie, expressie, blijheid. De zon die ontzettend veel energie uitstraalt, weer wat warmer wordt wat zo koesterend kan zijn. Ik laat me verwarmen. Voel jij het ook?

De nieuwe lente energie geeft mij zo veel plezier en zin in het leven, ik wil dansen en zingen en doe dat dan ook regelmatig. Het geeft mij een gevoel van mogelijkheden en kansen, van dat ik zelf mag creëren.

De natuur inspireert me op mijn yoga mat, door naar binnen te keren, te voelen, te ontvangen wat ik tegenkom in mezelf en daar weer expressie aan te geven. Openen en ruimte maken in mijn lichaam en dus ook in mijn leven, flexibiliteit, van binnen uit bewegen, en focus op wat echt belangrijk voor me is. 

Natuurlijk schrik ik ook soms weer terug, vraag ik me af of het wel echt mogelijk is, of ik het wel kan en of ik wel goed genoeg ben. Ook dat hoort er bij, en is een uitnodiging om te onderzoeken of die gedachten wel echt waar zijn. Dan komt de adem van pas. Transformational Breath is uitermate geschikt voor het onderzoeken en omkeren van die overtuigingen die ons tegenhouden ons leven vol te leven en te genieten. De adem geeft me rust en ontspanning en vertrouwen in wat komen gaat. En met dat vertrouwen weer voorwaarts bewegen is zo fijn omdat ik dan zonder forceren kan meebewegen. 

De natuur ontwaakt, komt naar buiten, geeft vorm aan dat wat in de winter bijna onzichtbaar maar niet minder krachtig is voorbereidt. Het is nu de tijd om te creëren! Wat wil jij creëren voor jezelf?  

Wat is er afgelopen maanden diep van binnen als idee of verlangen in jou ontstaan en zou je graag vorm geven en de wereld in willen brengen? 

Ik ben benieuwd waar jij voor kiest nu?

Geniet van de lente!

K
Yoga Uden | Yogastudio Inner Adventures

Nog even terugkijken

De laatste dag van het jaar.
2018 was voor mij een bijzonder jaar met meer verandering dan ooit tevoren! Het meest bijzondere is dat ik de omslag heb gemaakt van verandering die me overkomt naar verandering die ik zelf heb gecreëerd. Het starten met het geven van yogalessen, de Vinyasa teacher training en het stoppen met mijn werk na 25 jaar, keuzes die ik echt voor mezelf maakte.
Mijn yoga practice bracht me fysiek en mentaal kracht en veerkracht en inspiratie. Ik leerde vertrouwen. Yoga houdingen waarvan ik dacht dat ze voor mijn lichaam onmogelijk waren bleken met de juiste techniek en wat discipline in oefenen wel tot de mogelijkheden. De beperkende gedachte van iets niet kunnen, gebaseerd op angst, kon ik niet langer in stand houden. Dit daagde me uit tot het onderzoeken van de angst, met als ultieme test de Bungee jump bij Victoria Falls in Zimbabwe. Door de angst heen het diepe in springen, in vertrouwen. Het moment dat ik voelde dat ik gedragen werd door de elastiek zal ik nooit vergeten. Ik werd me ervan bewust dat mijn adem verbonden was om de angst te transformeren naar het gevoel van vrijheid en ik voelde het leven door me stromen, het gevoel van bevrijding van mijn angsten. Als ik ooit weer ergens bang voor ben, herinner me dan aan dat moment.
De prachtige metafoor van de yogamat mat die je patronen in denken en doen weerspiegelt, en de deuren opent naar persoonlijke groei. 
Ik deel dit niet om te inspireren te gaan bungee jumpen of ontslag te nemen. Dit is een uitnodiging om te verstillen, naar binnen te keren en naar je lichaam te luisteren. Een uitnodiging te voelen wat er werkelijk toe doet voor jou en naar je dromen te durven kijken. Ook als het spannend is of onwerkelijk of zelfs onmogelijk lijkt. Omarm je dromen, visualiseer alsof het er al is en dingen zullen naar je toe komen. Misschien niet meteen of op de manier waarop je het verwacht maar je zal verandering zien. 
Door wat ik heb mogen creëren in 2018 stap ik vol vertrouwen, plezier en enthousiasme het nieuwe jaar in omdat ik weet wat er allemaal mogelijk is als je focus en intentie puur en gericht is. Neem jij vandaag ook even de tijd om terug te kijken en daarna contact te maken met je dromen voor 2019?

Ik wens je een hele fijne jaarwisseling, een gezellige avond en zie je graag weer in het nieuwe jaar! 

K

Vinyasa Flow / Easy Flow / Yin Yoga / Yin Yang Yoga / Yoga Nidra / Transformational Breath®